Turcii sunt chemați din nou la vot, duminică, pentru a-și alege președintele pentru încă cinci ani. Recep Erdogan, actual șef al statului, a intrat – contrar sondajului primului tur de scrutin și previziunilor analiștilor internaționali – favorit în al doilea tur de scrutin, fiind susținut politic de candidatul clasat pe locul al treilea în turul din 14 mai. Dacă va câștiga și aceste alegeri, Erdogan intră în cel de al treilea deceniu la putere. Opoziția nu și-a pierdut încă speranța ca era Erdogan să se încheie totuși duminică.
Reamintim că Recep Erdogan a câștigat primul tur de scrutin cu 49,5 la sută din voturi, în timp ce Kemal Kilicdaroglu a fost preferat de 44,8 la sută dintre turci. La cele 192.000 de secții de votare sunt așteptați 64 de milioane de turci. Secțiile de vot se deschid duminică la ora 8 și se închid la ora 17.
Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale și lector universitar la Universitatea din București, a făcut pentru Gândul o analiză a desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin, în care, susține acesta, Erdogan pleacă cu prima șansă.
Expertul recunoaște că, dincolo de controversele „domniei” lui Erdogan și apropierea lui de Rusia lui Putin, există cumva o anumită predictibilitate în ceea ce privește regimul actualului președinte și stimulentele internaționale la care răspunde.
„Erdogan pleacă totuși cu prima șansă și, uitându-ne, cumva, pe scorul din primul tur, i-a lipsit foarte puțin să câștige chiar de atunci. Contracandidatul lui ar avea de recuperat mai bine de două milioane și jumătate de voturi, iar săptămâna aceasta am văzut și o susținere pentru Erdogan a candidatului de pe locul trei.
Cred că este foarte greu să piardă alegerile, având în vedere diferența în continuare de scor, ultimul miting și mobilizarea pe care a reușit s-o facă. Pe de altă parte, avem un grup destul de mare, în rândul tinerilor, care nu au votat, sunt nehotărâți și de asta spun că niciodată nu spui niciodată.
Din perspectivă internațională, Turcia este unul dintre cei mai relevanți actori din bazinul Mării Negre și cu influență în Peninsula Arabă, în Asia de Vest. Este bine cumva că știm care sunt stimulentele internaționale la care regimul lui Erdogan răspunde. Asta legat cumva de o anumită predictibilitate în cadrul sistemului”, a punctat expertul.
Miroslav Tașcu Stavre recunoaște însă că oricine ar veni la conducerea Turciei dependența de Rusia este greu de stopat definitiv în actualul context.
„Pe de altă parte, oricine ar veni la putere în Turcia – dependența de Rusia, dependența economică de resurse, turim, dar și energie atomică sau alte sectoare importante – nu poate să facă o schimbare fundamentală din perspectiva asta.
Turcia vine și după un dezastru natural care a produs pagube imense și toate lucrurile astea s-au adăugat, cumva, peste o criză economică, o inflație crescută, de zece ori aproape, în perioada regimului Erdogan și, cumva, lucrurile astea astea vor trebui să fie gestionate.
Ceea ce poate să îngrijoreze este, până la urmă, modelul și modul autoritar în care regimul se va consolida în continuare, pentru că, atunci când a venit la putere era văzut ca o persoană care va aduce un suflu nou, venea după un mandat important de primar. Cu timpul, regimul său a devenit unul din ce în ce mai autoritar”, conchide expertul.
Miroslav Tașcu Stavre recunoaște însă că, în comparație cu ultimele alegeri, Erdogan a pierdut mult, iar elementul care face diferența este faptul că opoziția a reușit să se unească și să pună în discuție posibilitatea schimbării regimului.
Ceea ce, susține expertul, într-o societate turcă, profund divizată, este un mare pas înainte.
„Pe de altă parte, societatea turcă este și continuă să fie una profund divizată. Avem niște zone occidentalizate, deschise, orientate cumva spre valori moderne și democratice, dar avem și o Turcie profundă, care a reușit cumva să fie sedusă de mesajul lui Erdogan, care a înclinat și spre valorile tradiționale, spre islamism, spre naționalismul turc.
Or lucrurile astea au convins. În plus, guvernarea va fi una în care știm că partidul lui Erdogan a obținut un scor extrem de bun odată cu alegerile prezidențiale, așa că, opoziției nu-i mai rămâne decât să lupte în continuare și să își consolideze bazinul electoral pe care a reușit, totuși, să-l mobilizeze. Este un lucru care arată o schimbare față de la ultimele alegeri, cel puțin din perspectiva asta”, punctează interlocutorul Gândul.
Președintele turc a fost criticat în repetate rânduri pentru „echilibristica” făcută între Moscova și Ucraina, considerându-se, fără succes, până acum, un mediator între cele două țări.
În 2022, ambasadorul UE la Ankara, Nikolaus Meyer-Landrut, declara că Turcia ar trebui să aibă grijă să nu adopte propaganda lui Putin, considerând că țara „face echilibristică.”
„Pe de o parte, Turcia este în mod ferm de partea NATO şi a Ucrainei, iar UE recunoaşte aceste lucru. Pe de altă parte, Ankara a criticat în mod repetat Occidentul. Turcia nu va putea face echilibristică pe termen lung”, a atenţionat Meyer-Landrut.
Preşedintele turc Recep Erdogan a declarat că răspunsul Europei la invazia rusă în Ucraina seamănă cu o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva poporului, literaturii şi artiştilor ruşi.
În războiul din Ucraina, Ankara se consideră un mediator, Erdogan subliniind în repetate rânduri că nu vrea să renunţe la niciunul dintre aceste parteneriate. Potrivit experţilor, deteriorarea relaţiilor cu Moscova ar avea repercusiuni dramatice pentru politica internă şi externă a Turciei, care se află deja într-o profundă criză economică.
Preşedintele rus Vladimir Putin și-a declarat susținerea pentru omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, salutând un lider cu „obiective ambiţioase”, potrivit informațiilor AFP.
Putin s-a exprimat în cadrul unei ceremonii organizate prin videoconferinţă, cu ocazia inaugurării primei centrale nucleare din Turcia, construită de Rusia, salutând un „proiect emblematic” în relaţiile dintre Moscova şi Ankara.
Această centrală „este un exemplu convingător a tot ceea ce dumneavoastră, preşedinte Erdogan, faceţi pentru ţara dumneavoastră, pentru dezvoltarea economiei sale, pentru toţi cetăţenii turci”, preciza președintele rus.
„Această ceremonie arată că guvernul turc şi preşedintele, personal, acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-turce în toate domeniile. Susţinem o astfel de atitudine şi suntem convinşi că o cooperare strânsă şi un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”, spunea Putin.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO | Victor Ponta, despre alegerile din Turcia: „Sunt cele mai importante din 2023”